Prawidłowy poziom cukru
Stężenie od 70 do 99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L) to norma, którą uznaje się za prawidłowy poziom cukru we krwi, lub mówiąc w sposób bardziej naukowy, takie stężenie glukozy w krwi oznacza prawidłową gospodarkę cukrem we krwi.
W rzeczywistości stężenie cukru w krwi jest kwestią drugorzędną, ponieważ znaczenie kluczowe dla stanu zdrowia osoby ma ilość glukozy znajdującej się w tkankach, gdzie jest niezbędna do odżywiania wszystkich komórek.
Jej nieprawidłowa ilość w krwi oznacza, że organizm nie jest w stanie zapewniać komórkom właściwego odżywienia, co prowadzi do szeregu bardzo poważnych zjawisk zdrowotnych.
Należy pamiętać, że ilość glukozy we krwi jest ściśle związana z cyklem dobowym oraz z posiłkami przyjmowanymi przez osobę, więc pojedyncze wyjście wyniku poza wskazana normę nie oznacza jeszcze pojawienia się problemu.